Wina ekologicze

Dzika róża

Słodki aromat owoców dzikiej róży zaklęty w domowym winie. Stare receptury oraz tradycyjne metody fermentacji zamieniają zdrowe, ekologiczne owoce w trunek o wykwintnym aromacie, oryginalnym smaku i subtelnej barwie. Owoce dzikiej róży działają ogólnie wzmacniająco. Witamina C i inne obecne w dzikiej róży uzupełniają niedobory witamin w chorobach przeziębieniowych, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dzięki obecności flawonoidów owoce róży działają także żółciopędnie i rozkurczowo. Dzika róża działa także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i chorobach zakaźnych.

Wino jarzębinowe

Charakterystyczny smak czerwonej jarzębiny dojrzewającej wśród krajobrazów Polski. Tradycyjną, sprawdzoną recepturą zamieniamy świeże owoce w złocisty trunek o niepowtarzalnym bukiecie, oryginalnym smaku i blasku magii. Zawierają kwasy organiczne jak jabłkowy, parasorbowy, a także glukozę, fruktozę, witaminę C, garbniki i pektyny. W lecznictwie ludowym wyciągi z owoców jarzębiny stosowane były dla wzmocnienia pracy serca, a ponadto stosuje się je w stanach zapalnych nerek, kamicy moczowej, a także w zaburzeniach krążenia obwodowego.

 

Wino aronia

Wino Aroniowe produkowane tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Opracowana i sprawdzona przez VIN-KON S.A. receptura wydobywa z owoców niepowtarzalny bukiet i oryginalny smak. Owoce aronii są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A opóźniają proces starzenia dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecność polifenoli w owocach aronii i silne właściwości antyoksydacyjne, potwierdzone Badaniami Akademii Medycznej w Warszawie, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Wino z czarnej porzeczki

Wino z czarnej porzeczki wyprodukowano z ekologicznych owoców, których wyraźna kwasowość przeplata się z delikatną nutą słodyczy, tworząc głębokie i harmonijne wino o bukiecie charakterystycznym dla tego szlachetnego krzewu.

 

 

 

Wino jabłkowe

„Jabłonie na skraju sadu …” Szepnęła szlachetna jabłoń … winu ze złotych jabłek się pokłoń, ono skrywa w sobie tajemnicę starych sadów.

Jabłko to tradycyjny polski owoc, bogaty w witaminy, znany od wieków w polskiej kuchni. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów tego owocu  na świecie.  Wino jabłkowe wyprodukowane z ekologicznych jabłek z polskich sadów, charakteryzuje unikatowy smak i charakterystyczny złoty kolor, złoty kolor jabłek to  symbol  władzy i bogactwa.