Słodkie / półsłodkie

Wino wiśniowe

Wino wiśniowe to potęga tradycji wydobyta z wielkopolskich sadów. Zniewalający smak uwodzicielskiej wiśni zamieniony został w rubinowy aromatyczny trunek. Owoce wiśni zawierają dużo kwasów organicznych, zwłaszcza kwasu jabłkowego, cytrynowego i oksalowego. Wśród węglowodanów, występujących w niewielkiej ilości, dominują fruktoza i glukoza. Swój kwaskowato-cierpki posmak owoce zawdzięczają garbnikom. Wśród rozmaitych witamin, które znajdziemy w wiśniach, pierwsze miejsce zajmują witaminy C i PP, prócz tego warta odnotowania jest obecność witamin z grupy B. Polecane przy chorobach serca i krążenia, wątroby oraz nerek, korzystnie oddziałują kwaśniejsze odmiany wiśni, które poprawiają też apetyt i regulują trawienie. Wino wiśniowe zostało nagrodzone złotym medalem za najwyższą jakość na XVI Ogólnopolskim Konkursie Win, Miodów Pitnych i Napojów Winiarskich

Wino śliwkowe

Słońca promienie, szelest wiatru i aksamit śliwki w butelce korkiem zamknięto. Magia receptury, czar owocu i bogactwo wrażeń przeniesie Cię w krainę letniego szaleństwa.

 

 

 

 

Wino truskawkowe

Truskawki aromat, wyrafinowany smak, słodyczy głębia, zamknięta w butelce domowego wina, która przeniesie w krainę letniego szaleństwa zapewniając niezapomniane doznania w gronie osób bliskich sercu.

 

 

 

 

Wino jabłko - mięta

We wnętrzu ideał tworzą, świeżość mięty ze złota jabłonią. Raz tej pary skosztujesz, a poczujesz beztroską lekkość rześkiej bryzy. Słoneczny trunek stworzony z pasją, by mógł zachwycać wszystkich, którzy umieją się cieszyć każdym nadchodzącym dniem. Najlepsze do spożycia mocno schłodzone.

 

 

 

Wino czarna porzeczka

Sprawdzona receptura wydobywa z owoców bogactwo smaku i aromatu. Wieloletnie tradycje sadownicze w Polsce, warunki klimatyczne oraz naturalne bogactwo owoców czarnej porzeczki sprawiają iż wino ma jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Owoce czarnej porzeczki zawierają trzy razy więcej witaminy C niż czerwonej, a także witaminy A, C, B1, B2, B6, E, H, PP, błonnik, pektyny, flawonoidy, kwasy organiczne, Ca, Fe, Mg. Owoce tej porzeczki stosuje się przy reumatyzmie, gośćcu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i nerwowym. Neutralizuje działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiega powstawaniu nowotworów i chorób układu krążenia. W skórce znajdują się substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli. Wino z czarnej porzeczki zostało w 2006r. wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wino aronia

Wino Aroniowe produkowane tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Opracowana i sprawdzona przez VIN-KON S.A. receptura wydobywa z owoców niepowtarzalny bukiet i oryginalny smak. Owoce aronii są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A opóźniają proces starzenia dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecność polifenoli w owocach aronii i silne właściwości antyoksydacyjne, potwierdzone Badaniami Akademii Medycznej w Warszawie, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.